Warsztaty miodem pachnące

Dodano: 27 sierpnia 2021

Altwater Piła i Klubu Dobrego Klimatu już po raz ostatni w sezonie letnim zaprosili pilan do Wyspiarza na warsztaty ekologiczne, poświęcone tym razem tworzeniu domków dla owadów i wykorzystaniu miodu w codziennym życiu.

W pierwszej części warsztatów uczestnicy, pod czujnym okiem ekspertki od żywienia, Katarzyny Półtorak, przygotowali miodowe kulki mocy. Była to również okazja do zapoznania się z prozdrowotnymi właściwościami miodu i zasadami jego używania.

– Miodu pod żadnym pozorem nie można podgrzewać. Jeśli koniecznie musimy użyć go do potraw na ciepło, wybierzmy najtańszy, marketowy miód, ponieważ podczas obróbki cieplnej i tak straci wszystkie właściwości. Szkoda by było używać do takich celów miodu kupionego u pszczelarza” – przypomniała Bożena Wola.

Później uczestnicy przygotowali domek dla zapylaczy z wykorzystaniem m.in. starych desek, tektury, trzciny, słomy i szyszek. Dowiedzieli się również, dlaczego zapylacze trzeba chronić i jak ważną rolę pełnią w przyrodzie.

Następne spotkanie odbędzie się 8 września na terenie spółki Altvater Piła i będzie miało charakter drzwi otwartych. Komunalnicy oprowadzą gości po sortowni i pokażą, co się dzieje z odpadami po przywiezieniu ich na teren bazy. Zademonstrują również, co się znajduje w workach z odpadami zebranymi w sposób selektywny w domach i sprawdzą czy rzeczywiście zostały dobrze posegregowane.

Dla najmłodszych atrakcją będzie możliwość przejażdżki śmieciarką.