Dwadzieścia metrów edukacji ekologicznej ENERIS na Placu Tadeusza Kościuszki

Dodano 06.10.2016

Przez cały październik mieszkańcy Tomaszowa Mazowieckiego mogą wybrać się na spacer Ścieżką Edukacji Ekologicznej ENERIS. Założeniem wystawy zlokalizowanej na Placu Kościuszki jest promowanie postaw przyjaznych środowisku oraz budowanie wrażliwości ekologicznej zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mieszkańcy zapoznający się z planszami dowiedzą się jak zmniejszyć swój negatywny wpływ na środowisko oraz co można zrobić z odzyskiwanych surowców wtórnych.

Edukacja ekologiczna według ENERIS

Na Ścieżkę Edukacji Ekologicznej ENERIS składa się 9 dwustronnych tablic przedstawiających obrazowo, na czym polegają zachowania przyjazne środowisku, a także czym jest materiałowy i energetyczny odzysk surowców. Ekologiczna ścieżka edukacyjna, ustawiona w centralnym punkcie miasta dostępnym dla każdego, debiutuje właśnie w Tomaszowie Mazowieckim. Inicjatorem wystawy jest ENERIS Surowce S.A., firma zajmująca się odbiorem odpadów i odzyskiem surowców w niemal 100 polskich gminach, w tym na terenie Tomaszowa.
- Serdecznie zapraszam do odwiedzenia Ścieżki Edukacji Ekologicznej ENERIS wszystkich, którym leży na sercu ochrona przyrody i ekologia. Nasz pomysł na wystawę zawiera się w trzech słowach: Redukuj, Odzyskuj, Przetwarzaj. REDUKUJ – swój wpływ na środowisko; ODZYSKUJ – tak dużo surowców jak to możliwe; PRZETWARZAJ – to, czego nie da się już użyć jako surowca wtórnego, można jeszcze przetworzyć w kompost lub energię
- mówi Magdalena Sułek-Domańska, Dyrektor ds. Komunikacji w ENERIS.