Eko-zdrowe warzywa ogrodowe
Dodano 07.04.2017
Zakład Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Balinie oraz PlantiCo zorganizowały warsztaty, na których mieszkańcy Chrzanowa dowiedzieli się, jak efektywnie i ekologicznie uprawiać warzywa, zioła i kwiaty w przydomowych ogródkach i na balkonie. Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy Kościelca oraz słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Kolejne spotkania tematyczne planowane są jeszcze w kwietniu.
5 i 6 kwietnia w Chrzanowie odbyły się warsztaty dotyczące zakładania kompostownika, samodzielnej uprawy warzyw i ziół oraz ekologicznych metod zwalczania szkodników. Z ekspertami ENERIS Surowce – Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Balinie oraz PlantiCo – polskiego producenta nasion – zainteresowani spotkali się w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz w trakcie otwartego spotkania zorganizowanego w Domu Parafialnym w Chrzanowie-Kościelcu. Każdy z uczestników otrzymał pakiet startowy, na który składały się nasiona polskich odmian warzyw i ziół, przygotowane przez organizatorów spotkań oraz broszurę z praktycznymi wskazówkami dla amatorów ogrodnictwa.
Czy odpady biodegradowalne to na pewno odpady?
Postęp cywilizacyjny i coraz więcej codziennych obowiązków powodują, że w zapomnienie odchodzą zwyczaje naszych przodków. W domach naszych babć i dziadków prawie nic się nie marnowało. Ścięta trawa, liście, obierki z kuchni trafiały do kompostownika, a tam rozkładały się, tworząc naturalny nawóz stosowany do uprawy warzyw, owoców i kwiatów. Teraz bardzo często traktujemy pozostałości po koszeniu trawnika jak odpady. Pozbywamy się ich bezpowrotnie, wyrzucając w szczelnie zamkniętych plastikowych workach, gdzie gnijąc, tracą swe właściwości.— W czasie dwóch wieczornych spotkań zachęcaliśmy mieszkańców Chrzanowa do powrotu do dobrego zwyczaju kompostowania i uprawiania warzyw, ziół i kwiatów w przydomowych ogródkach i na parapetach, na bazie tego właśnie nawozu. Oferta gotowych kompostowników, ogrodowych i balkonowych, różnorodnych nasion zarówno do uprawy na świeżym powietrzu jak i w domowych donicach, jest bardzo bogata. Warto zacząć od prostych ziół czy np. sałat na cięte listki lub koperku. Pachnące miododajne kwiaty uprzyjemnią nam wolny czas a „super warzywa” jak rukiew wodna czy jarmuż zadbają o nasze zdrowie. Sałatki i domowe specjały na bazie własnych warzyw są zdrowsze, bo w całości hodowane pod naszą kontrolą, i łatwe do pozyskania. Warto spróbować – dlatego każdy z uczestników zajęć dostaje paczki nasion, które mogą być początkiem przygody z ogrodnictwem— powiedziała Magdalena Sułek-Domańska, Dyrektor ds. Komunikacji ENERIS.
Polskie nasiona + własny kompost = zdrowe warzywa
Uprawa warzyw i ziół w przydomowym ogródku to zarówno relaks, jak i zdrowa żywność, nad produkcją której mamy pełną kontrolę. Jednak przygotowując się do założenia warzywniaka – czy to w ogródku, czy na balkonie warto zapoznać się z poradami ekspertów, którzy podpowiedzą, jak najefektywniej rozplanować uprawę i jak dobrać rośliny.- Podstawą dobrej uprawy są nasiona sprawdzonych, polskich odmian, wyhodowane w naszej strefie klimatycznej. Polska firma hodowlano-nasienna PlantiCo przygotowała serię nasion „Mini Ogród”, które śmiało można wysiewać na balkonach i tarasach, ciesząc się wyśmienitym smakiem np. pomidorów czy kolorowych sałat, jednocześnie tworząc niecodzienną aranżację mieszkania– powiedział dr Leszek Marzec z PlantiCo. Przy takiej uprawie wyśmienicie sprawdza się samodzielnie przygotowany kompost, czyli nawóz naturalny pozyskiwany w prosty sposób z odpadów zielonych i dużej części pozostałości kuchennych. Użyty do użyźniania ziemi odwdzięczy się nam łatwo przyswajalnymi mikroelementami oraz substancjami wpływającymi na prawidłowy rozwój roślin – związkami azotu, potasu czy fosforu. Więcej na ten temat.