Komunalnicy apelują - przestańmy zasłaniać się mitami

Dodano 21.04.2021
„Przestańmy zasłaniać się mitami” – pod takim hasłem ruszyła kampania informacyjna kieleckiego ENERIS Surowce, która ma wyjaśnić mieszkańcom najczęściej podnoszone w mediach kwestie związane z odpadami: cen za ich odbiór, konieczności segregowania i porządku w altanach.
W przestrzeni publicznej funkcjonuje wiele tzw. obiegowych opinii o tym, że biznes śmieciowy to czyste złoto, podczas gdy mieszkańcy muszą mozolnie segregować odpady, czy o roli pracowników komunalnych w utrzymaniu porządku w altanach. ENERIS Surowce, spółka odpowiedzialna za odbiór odpadów w Kielcach, postanowiła walczyć z tymi mitami. Faktami przedstawionymi w filmach, w wywiadach i mediach społecznościowych tłumaczy jak naprawdę wygląda system gospodarowania odpadami w mieście.
Naszym najważniejszym celem jest przypomnienie mieszkańcom o tym, że odpady to nasza wspólna sprawa. Każdy pełni w systemie gospodarki odpadami swoją rolę. Mieszkańcy zobligowani są do segregowania odpadów, komunalnicy do ich odbioru z altan i transportu do instalacji. Z kolei pracownicy Promnika odpowiadają za właściwe przygotowanie odpadów do recyklingu i składowanie bezpieczne dla środowiska. Całość odpowiedzialności za ten proces ma Urząd Miasta, który jest właścicielem odpadów wytwarzanych przez mieszkańców i odpowiada za kształtowanie efektywnej polityki odpadowej.
– mówi Robert Kołodziejski, dyrektor ENERIS Surowce Zakład w Kielcach.
Większość mieszkańców zauważa kwestię odpadów wyłącznie przy okazji dyskusji na temat cen za ich wywóz lub jeśli z takiego czy innego powodu odpady z ich altan nie zostaną odebrane. Tymczasem zbiórka odpadów na czas, w zgodzie z literą prawa i troską o środowisko, to ogromne przedsięwzięcie logistyczne. Wystarczy przywołać kilka danych. Odbiór odpadów w Kielcach realizowany jest przez 145-osobową załogę. Miesięcznie przejeżdżamy ponad 60 tys. kilometrów odbierając odpady z ok. 34,5 tys. pojemników. Każda tona zebranych surowców musi być właściwie zagospodarowana: przekazana do recyklingu lub zgodnie z prawem składowana.
– dodaje Mateusz Chrabąszcz, kierownik logistyki kieleckiego ENERIS Surowce. W ramach kampanii informacyjnej można się dowiedzieć co składa się na koszt tzw. opłaty śmieciowej od mieszkańców i czy można uniknąć segregowania odpadów w domach. Czy możliwe jest przerzucenie odpowiedzialności za sortowanie na instalacje komunalne i kto tak naprawdę odpowiada za porządek w altanach. Kampania potrwa do końca kwietnia. Mieszkańcy mogą zgłaszać dodatkowe pytania na temat gospodarki odpadami w mieście, a te najczęstsze zostaną omówione w kolejnych kampaniach informacyjnych. Wystarczy napisać na adres: ok|eneris.pl| |ok|eneris.pl. Pod LINKIEM znajduje się wywiad z dyrektorem kieleckiego ENERIS Surowce, w którym zostały obalone najpowszechniejsze mity o odpadach.