Mocne uderzenie zimy w Pile i całonocna praca drogowców

Dodano 13.01.2017

To była najintensywniejsza noc dla pracowników Altvater Piła odpowiadających za utrzymanie dróg w Pile w tym sezonie zimowym. 10 specjalistycznych pojazdów floty zimowej, 12 godzin nieprzerwanego usuwania śniegu z dróg oraz chodników oraz 200 ton soli zużytej do ich posypania składają się na bilans działań rozpoczętych wczoraj w ramach „Akcji zima”. Trudne warunki pogodowe zapowiadane są także na dzisiejszą noc.

Od 18.00 do 6.00 rano w nocy ze środy na czwartek (11/12 stycznia) pracownicy Altvater Piła przywracali przejezdność wszystkich pilskich dróg i części miejskich chodników. Poza usuwaniem zalegającego śniegu, nawierzchnie posypywano solą. Zabezpieczono w ten sposób wszystkie drogi, także wojewódzkie, zużywając na ten cel około 200 ton soli. Na drogach „pracowała” flota zimowa Altvater Piła złożona z 5 pługopiaskarek, 2 ciągników, 2 specjalistycznych pojazdów do odśnieżania chodników oraz 1 ładowarki. Działania prowadzone były przec całą noc, przy bardzo trudnych warunkach pogodowych - nieprzerwanych intensywnych opadach śniegu oraz ujemnej temperaturze powietrza.

Trudne warunki również najbliższej nocy

Równie trudne warunki atmosferyczne spodziewane są nadchodzącej nocy – opadom śniegu będzie towarzyszyła temperatura w okolicach zera oraz duża wilgotność powietrza, co zwiększa ryzyko wystąpienia gołoledzi. Pracownicy Altvater Piła pełnią całodobowy dyżur telefoniczny oraz monitorują stan pilskich dróg, utrzymując flotę zimową w pełnej gotowości do wyjechania w każdej chwili na drogi. Przedstawiciele spółki apelują do kierowców o ostrożną jazdę, a takće zwracanie uwagi oraz ustępowanie pierwszeństwa pojazdom odśnieżającym. Altvater Piła odpowiada za zimowe utrzymanie wszystkich dróg krajowych, wojewódzkich, powiatowych oraz gminnych na terenie Piły. Okres pełnej mobilizacji floty zimowej spółki potrwa w ramach tegorocznej „Akcji zima” do końca marca.