Pracownicy ENERIS wspierają odbudowę gorzowskiej katedry

Dodano 18.07.2017
Pracownicy gorzowskiego oddziału ENERIS Surowce zainicjowali zbiórkę surowców wtórnych, z której dochód zostanie w całości przeznaczony na rzecz zniszczonej w pożarze katedry. Makulaturę, butelki PET oraz puszki aluminiowe należy dostarczać na teren oddziału ENERIS Surowce przy ul. Podmiejskiej. Akcja potrwa do końca września. Wtedy okaże się, jakie fundusze pochodzące z odzysku odpadów zasilą odbudowę symbolu Gorzowa.
Apel o pomoc po pożarze Katedry Wniebowzięcia NMP spotkał się z szerokim odzewem mieszkańców, oraz organizacji z całej Polski. Do oddolnej akcji zbierania funduszy na rzecz odbudowy katedry przyłączyli się również pracownicy gorzowskiego oddziału ENERIS Surowce odpowiadającego za odbiór odpadów z terenu Gorzowa oraz lubuskich gmin. Spółka zachęca gorzowian, mieszkańców regionu oraz wszystkich zainteresowanych wsparciem odbudowy katedry do włączenia się w zbiórkę surowców wtórnych. W ramach zainicjowanej właśnie akcji mieszkańcy proszeni są o dostarczanie posegregowanych odpadów wtórnych: makulatury, butelek PET (na przykład po napojach) oraz aluminiowych puszek. Zostaną one przekazane do odzysku, z którego dochód w całości zostanie przeznaczony na rzecz odbudowy katedry. Wstępnie akcja jest zaplanowana na trzy miesiące, jednak ENERIS nie wyklucza jej przedłużenia. Każdy kilogram zebranych surowców to konkretna pomoc, a jednocześnie nauka ekologii w praktyce.
— Z przerażeniem oglądaliśmy obrazy płonącej gorzowskiej katedry. Od lat pracujemy w Gorzowie i dla Gorzowa, a niemal setka naszych pracowników to przecież mieszkańcy miasta i pobliskich miejscowości. Nie mogliśmy więc przejść obojętnie wobec tej tragedii. Z tego powodu pragniemy włączyć się w konkretną pomoc i zaoferować współpracę w pozyskaniu funduszy na rzecz odbudowy katedry. Inicjatywa, zaproponowana przez samych pracowników, jest naszą cegiełką na rzecz przywrócenia świetności katedrze i liczymy na tłumny w niej udział
— powiedział Tomasz Bielański, dyrektor ds. operacyjnych gorzowskiego oddziału ENERIS Surowce. Zbiórka surowców odbywa się na terenie bazy ENERIS Surowce zlokalizowanej przy ulicy Podmiejskiej 19. Mieszkańcy mogą oddawać odpady od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00 – 14.00. Pracownicy ENERIS Surowce będą prowadzić zbiórkę surowców wtórnych również podczas lokalnych festiwali: 19 sierpnia w Lubiszynie (Lubuskie Miodobranie), 20 sierpnia w Bogdańcu (Święto Chleba) oraz 3 września w Deszcznie (Święto Pieczonego Kurczaka). Regulamin akcji znajduje się na stronie www.grupa-eneris.pl/zbiorkanakatedre/