Altvater Piła od kuchni!
Dodano 09.09.2021
„Sekretne życie odpadów, czyli dni otwarte w Altvater Piła” to ostatnia z letnich imprez organizowanych przez Klub Dobrego Klimatu. Inicjator powstania KDK, dyrektor generalny Altvater Piła Tomasz Bielański zaprosił pilan do siedziby firmy, aby pokazać, jak działa przedsiębiorstwo i co się dzieje z odpadami wyrzucanymi przez mieszkańców.
3,5 tony mieszkańców Piły, czyli ponad 60 osób odwiedziło m.in. dyspozytornię, magazyn soli, zważyło się na wadze przemysłowej, poznało zasadę działania linii sortowniczej a także obejrzało odpady wjeżdżające do firmy i przygotowane do wywozu do recyklerów. Wielką atrakcją dla najmłodszych były pojazdy: zamiatarka uliczna, hakowiec oraz śmieciarki, których kierowcy chętnie przewozili zwiedzających. - „Cieszę się, że nasi goście byli żywo zainteresowani ochroną środowiska i zadawali wiele pytań na temat segregacji czy logistyki. Bardzo miło było nam również gościć najmłodszych. Liczymy, że oprócz przejażdżki śmieciarką zapamiętają, że warto dbać o środowisko, produkować mniej odpadów i odpowiednio je segregować" – powiedział Tomasz Bielański, dyrektor generalny Altvater Piła. - „Dzieci bawiły się świetnie. Przejażdżki dużą i małą śmieciarką sprawiły im wielką frajdę. Z kolei my, dorośli, dowiedzieliśmy się bardzo dużo na temat drogi, jaką przechodzą wyrzucane w naszych domach śmieci i poznaliśmy Altvatera z zupełnie innej strony. To fantastyczna inicjatywa. Warto organizować takie dni otwarte częściej.” – dodała Patrycja Kujawa, jedna z uczestniczek spotkania. Zwiedzanie siedziby Altvatera zakończyło cykl letnich spotkań organizowanych w ramach Klubu Dobrego Klimatu. Poprzednie poświęcone były m.in. marnotrawstwu żywności, kuchni wegetariańskiej i zero waste, zmianom klimatu oraz budowie domku dla owadów i roli pszczół w środowisku.