W Dzień Ziemi posprzątajmy lasy, parki, rezerwaty

Dodano 22.04.2020
Od środy 22 kwietnia ruszyło społeczne sprzątanie zielonych terenów w Kielcach, Pile i Gorzowie Wielkopolskim. Choć szalejący wirus uniemożliwia spotkanie większej grupy osób, spółki ENERIS Surowce razem z lokalnymi partnerami zapraszają do akcji wszystkich spacerowiczów. Wystarczy zabrać na spacer zwykłą reklamówkę lub worek i po wypełnieniu jej odpadami wrzucić do zielonych kontenerów, które będą dostępne w wyznaczonych miejscach przez tydzień.

Jak, gdzie i kiedy włączyć się do akcji?

W tygodniu, w którym wypada Dzień Ziemi można znów spacerować po parkach, lasach, rezerwatach przyrody. Po długim czasie spędzonym w domu dla wielu to okazja do aktywności na świeżym powietrzu. Ale okazuje się, że tereny zielone są bardzo zanieczyszczone. Znajdujące się w nich odpady stanowią śmiertelne zagrożenie dla zwierząt, a rozkładające się różnego rodzaju chemiczne substancje mogą skazić glebę, wodę i powietrze. Dodatkowo przez brak zimy i panującą suszę, ryzyko samozapłonu czy zaprószenia ognia od zalegających odpadów jest ogromne. Tym bardziej warto podjąć wyzwanie i włączyć się indywidulnie do akcji sprzątania obszarów cennych przyrodniczo. Spółki ENERIS Surowce z partnerami: Geopark Kielce, Nadleśnictwem Zdrojowa Góra oraz PTTK Ziemi Gorzowskiej zapraszają do trzech miast:
  • Kielce - od 22 kwietnia przez tydzień będzie można zbierać odpady na terenach przyrodniczo cennych, związanych z dawnymi kamieniołomami na Wietrzni, Kadzielni i Ślichowicach – zielone kontenery znajdują się przy:
- Parku Kadzielnia (od strony ul. Krakowskiej), - Rezerwacie Wietrznia (od strony ul. Daleszyckiej przy budynku Centrum Geoedukacji), - Rezerwacie Ślichowice (od strony ul. Kazimierza Wielkiego);
  • Piła - od 22 kwietnia do 26 kwietnia można porządkować obszary leśne –  kontenery na odpady zostały ustawione przy:
- Jeziorze Stobieńskim, - Kłodzie Leśnym Dworku – wiata Koła Łowieckiego „Ponowa”, - Szkółce Leśnej w Dobrzycy;
  • Gorzów Wielkopolski - od 22 kwietnia przez tydzień zbierane są odpady w rezerwacie przyrody Gorzowskie Murawy – kontenery można znaleźć przy:
- parkingu leśnym na końcu ulicy Saperów, - placu Słonecznym 22.

Prezent dla Matki Ziemi

Zwykle Dzień Ziemi obchodzony był na ekologicznych imprezach, piknikach i akcjach polegających na ogólnopolskim sprzątaniu świata. W tym roku ze względu na szalejącą pandemię tradycyjne formy świętowania są niemożliwe. Musimy zostać w domu, a to wiąże się z tym, że produkujemy więcej odpadów, także tych budowlanych, bo porządkujemy swoje mieszkania, podwórka, robimy remonty. 22 kwietnia może warto przede wszystkim pomyśleć o przyrodzie i zrobić prezent Matce Ziemi? Organizatorzy społecznej akcji sprzątania terenów zielonych zachęcają do tego, aby przy okazji spaceru czy wycieczki do lasu, zebrać znalezione po drodze odpady. Choć wydaje się to niewielkim gestem, to już np. 4 osoby w czasie codziennych spacerów mogą zebrać kilkanaście kilogramów odpadów.
Mimo braku możliwości organizacji tradycyjnego grupowego sprzątania, zapraszamy do uporządkowania miejsc, gdzie spacerujemy, wyprowadzamy psy czy biegamy. Warto też zająć się nowym rodzajem odpadów, które teraz  można spotkać praktycznie wszędzie - to rozwiewane przez wiatr rękawiczki i maseczki jednorazowe. Jednak indywidualne zaangażowanie, musi być bezpieczne - przed przystąpieniem do porządkowania musimy założyć maseczkę na twarz, rękawiczki ochronne, a także obuwie z grubą podeszwą. Dodatkowo lepiej nie zbierać stłuczonego szkła i opakowań oznaczonych symbolami substancji niebezpiecznych. – podkreśla Magdalena Sułek-Domańska, dyrektor komunikacji w ENERIS.